• Telefon:

  • E-Posta:

    bilgi@hansev.com
  • Çalışma Saatleri

    Hafta İçi: 09:00 - 18.00 Pazar: Kapalı

Stratejik İletişim Yönetimi

Günümüzde, özellikle de pandemi süresinde ve sonrasında firmalar strateji, stratejik yönetim ve bunların toplamı olan "Stratejik İletişim Yönetimi" konusuna odaklandılar.

Firmaların imaj ve itibarının oluşması, korunması ve güçlendirilmesi adına hedef kitle ile bütünleşerek yürütülen bir iletişim disiplinidir.

Bu iletişim disiplinini anlayabilmek için öncelikle stratejik olmanın iletişim sürecine nasıl katkı sağladığına bakılmalıdır.

Strateji genel hedeflere ulaşmada iyi koordine edilmiş bir yaklaşımdır. İletişimde firmaların genel hedeflerine ulaşırken izleyecekleri tüm eylemlerin ve söylemlerin bütünüdür.

Bu yönetim şeklini uygulayan firmalar iletişim süreçlerinde güçlü taraf olmalarını sağladıkları gibi hedef kitlelerine verdikleri mesajlarda da daha net ve etkilidirler.

Stratejik iletişimin kullanılması başarılı ve sürdürülebilir olmayı sağlar. Stratejik iletişim yönetimi halkla ilişkiler, reklamcılık ve pazarlama iletişiminin tek bir odakta bütünleşmesidir.

Stratejik iletişimin 4 ana unsuru bulunmaktadır.

  • Bilgilendirme
  • Etkileme
  • İkna etme
  • Hedefler

Firmalar stratejik iletişim planlarına bir sorunun ya da fırsatın saptanmasıyla başlarlar.

Bu noktada planlanan ve uygulanacak eylemler için bir araştırma aşaması olmalıdır.

Çünkü toplumun değişen standartları ve değerleri karar verme süreçlerini etkilemektedir.

Firmalar etkili bir stratejik iletişim yönetimi için aşağıdaki maddeleri uygulamaları gerekmektedir.

  • Araştırma

İletişim sürecinin en kritik aşamasıdır. Hedef kitlenin düşüncelerini, istek ve taleplerini, aynı zamanda değişen değerlerinin değerlendirilmesi ve tanımlanması gerekir.

  • Planlama

Hedef kitleye özel belirlenen iletişim söylem ve eylemlerinden sonra bunların yayınlanması aşamasıdır. Burada da hedef kitlenin mesajı nasıl ve hangi yöntemlerle almak istediğinin iyi tespit edilmesi ve doğru mesajları doğru kanallarla iletilmesi planlanmalıdır. Aynı zamanda her zaman A ve B planlarının olması gerekir.

  • Uygulama

Belirlenen hedef kitle yapısına uygun planlamalar tamamlandıktan sonra stratejik iletişim planının uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Uygulama aşamasında teknolojik gelişmelerin kullanılması, hedef kitle ve pazarlarla olan ilişkilerin de güçlendirilmesi gerekir.

  • Değerlendirme

İletişim planı sonrasında Ne? Kim Tarafından? Ne Zaman? Nasıl? Hangi Kaynaklar? Ve Neden? sorularının cevaplanarak analiz edilmesi gerekir.

Kurumsal uygulamalar ve hedef kitle arasındaki farklılık da çok iyi değerlendirilmelidir.

Kısaca özetlemek gerekirse stratejik iletişimin genel amacı; firmanın ürün, hizmet ve hedefleri ile ilgili kamuoyunun güven, anlayış, sempati, bağlılık ve desteğini sağlamaktır. Bu durumda firmaların ortaya çıkması muhtemel olan sorun, durum ve koşullar karşısında iletişimi stratejik bir şekilde yönetme yolunu tercih etmelidirler.